Powstanie i budowa nasienia.
- Nasiono powstałe z zalążka w wyniku podwójnego zapłodnienia składa się z zarodka, tkanki zapasowej: bielma (endosperm) i obielma (perysperm), oraz łupiny nasiennej. Jest to twór przetrwalnikowy.
- Dojrzałe nasiona dzielimy na:
- bielmowe – tkankę odżywczą stanowi silnie rozbudowane bielmo wtórne, a u nagozalążkowych bielmo pierwotne; zarodek jest niewielki, np. nasiona maku, tytoniu, lnu, zbóż;
- bezbielmowe – bielmo zostaje zużyte podczas rozwoju nasienia, a substancje zapasowe gromadzone są bezpośrednio w silnie rozwiniętych liścieniach, np. motylkowate, kasztanowiec, orzech włoski, fasola, groch, ogórek, dynia;
- obielmowe – tkankę odżywczą stanowi obielmo (perysperm) powstające z ośrodka zalążka, np. goździkowate.
- W tkance odżywczej mogą gromadzić się węglowodany: skrobia, tłuszcze i białka. Ze względu na rodzaj gromadzonych substancji wyróżnia się nasiona: skrobiowe (pszenica, ryż), oleiste (len, mak, słonecznik, rzepak) oraz białkowe (groch, fasola, soja).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz